KURS DIETETYKI
Kurs dietetyki przeznaczony jest dla osób planujących rozpocząć pracę na stanowisku dietetyka w poradni dietetycznej, osób które planują rozpocząć własną działalność gospodarczą, wszystkich osób chętnych
Kurs trwa 20 godzin lekcyjnych (4 dni* 5 godzin lekcyjnych)
Program kursu:
1.Budowa układu pokarmowego człowieka
2.Obowiązki na stanowisku dietetyka w odniesieniu do przepisów Kodeksu 3. Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych
4.Zasady racjonalnego żywienia- właściwości składników pokarmowych:
- bilans energetyczny organizmu
- anabolizm, katabolizm
- wartość energetyczna pożywienia
-rola składników pokarmowych
- białka
- tłuszcze
-kwasy tłuszczowe
- węglowodany
- błonnik pokarmowy
- składniki mineralne
- woda
- witaminy
- składniki nie odżywcze
5. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia, normy żywieniowe
6. Klasyfikacja poszczególnych diet
7. Część praktyczna:
- zapoznanie z tablicami produktów i potraw
- układanie jadłospisów
- prezentacja komputerowych programów dietetycznych
* Program szkolenia może zostać zmieniony w zależności od potrzeb i oczekiwań klienta.
Kurs kończy się wydaniem certyfikatu ukończenia kursu dietetyki na druku Helios oraz zaświadczenia o ukończeniu kursu na drukach Ministerstwa Edukacji i Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Wymagania dla kandydatów do udziału w kursie:
- ukończone 18 lat,