KURS INTENDENT W ZAKŁADZIE ŻYWIENIA ZBIOROWEGO Z ELEMENTAMI DIETETYKI
Kurs przeznaczony jest dla pracowników zakładów żywienia zbiorowego m.in. ośrodków przedszkolnych, szkolnych, żłobków, osób pracujących w zawodzie dietetyka, jak również starających się o pracę w zawodzie intendenta.
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z podstawami oraz obowiązkami na stanowisku intendent w zakładzie żywienia zbiorowego. Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące prawa zamówień publicznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad GHP i GMP oraz elementów HACCP.
Kurs trwa 20 godzin lekcyjnych (4 dni* 5 godzin lekcyjnych)
Program kursu:
1.Obowiązki na stanowisku intendent w zakładzie żywienia zbiorowego w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych
2. Obowiązki na stanowisku dietetyka
3. Klasyfikacja diet
4. Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP
5. Podział obowiązków w obrębie placówki
6. Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna):
- dyscyplina finansowa
- gospodarowanie środkami pieniężnymi
- wartość zamówienia
- magazyn
- dostawa i przyjęcie towaru
- sprawdzanie temperatur
- kartoteki przychodów i rozchodów
7. Prezentacja dokumentacji intendenta- część praktyczna
8. Część dietetyczna praktyczna:
- zapoznanie z tablicami produktów i potraw
- układanie jadłospisów
- prezentacja komputerowych programów dietetycznych
9. Podsumowanie wiadomości
* Program szkolenia może zostać zmieniony w zależności od potrzeb i oczekiwań klienta.
Kurs kończy się wydaniem dwóch certyfikatów na druku Helios: certyfikat ukończenia kursu intendent w zakładzie żywienia zbiorowego i certyfikat ukończenia kursu dietetyki oraz zaświadczenia o ukończeniu kursu na drukach Ministerstwa Edukacji i Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Wymagania dla kandydatów do udziału w kursie:
- ukończone 18 lat,